An application to develop a Child Care Centre on Newnham Road in Mount Gravatt East has been lodged. The proposed development site is located at 54 Morland and 91 Newnham Road, Mount Gravatt East where an existing child care centre is located.

According to the application, the existing Active Kids Early Learning Centre is already operating near full capacity and unable to accommodate current enquiring families. The centre is thus forced to place these families on the waiting list or refer them elsewhere.

The application seeks approval to construct a new Child Care Centre, that can accommodate up to 124 children, and reconfiguration of lot for a boundary alignment in order to create a 475sqm residential lot fronting Morland Street. 

Proposed development site | Perspective 1  | Photo Credit: Brisbane City Council / pdonline.brisbane.qld.gov.au

“The existing child care centre will continue operations whilst works are occurring for the construction of the proposed building. The application is not intended to be staged, as the operation of the centre and construction schedule will be guided by an endorsed Construction Management Plan (CMP),” the URBAN STRATEGIES PTY LTD Assessment report said. 

Perspective 1  | Photo Credit: Brisbane City Council / pdonline.brisbane.qld.gov.au

Designed by Merrin and Cranston, the redevelopment of the existing child care centre will involve the construction of a two-storey building, however, it will be configured over three levels due to its topography.

Basement Floor Plan | Photo Credit: Brisbane City Council / pdonline.brisbane.qld.gov.au

There will be an undercroft car parking that can accommodate a total of 26 vehicles including one PWD car parking space.

Upper Ground Floor Plan | Photo Credit: Brisbane City Council / pdonline.brisbane.qld.gov.au
Lower Ground Floor Plan | Photo Credit: Brisbane City Council / pdonline.brisbane.qld.gov.au

The Lower Ground and Upper Ground floors will house the childminding rooms plus outdoor play areas located on both ground level and on raised terraces.

The provision for a new residential lot, on the other hand, will increase separation of houses to the west as well ensure that the development preserves a residential streetscape to Morland Street.